اقتصاد هلند
هلند، داراي اقتصادي باز و پر رونق است كه تا حد زيادي به تجارت خارجي وابسته است. اين كشور بهعنوان قطب حمل و نقل اروپا محسوب ميشود. از مهمترين ويژگيهاي اقتصادي آن، نرخ متوسط تورم و بيكاري ميباشد.
عمده فعاليتهاي صنعتي آن شامل توليد فراوردههاي غذايي، شيميايي، پالايش مواد نفتي و توليد ماشين آلات و دستگاههاي الكتريكي است.
هلند رتبه شانزدهم دنيا را از نظر اقتصادي دارد. رشد سالانه اقتصاد در طي سالهاي 1998 تا 2000، روي هم رفته بالغ بر 4 درصد بود كه بالاتر از حد متوسط اروپاست. رشد اقتصادي در سالهاي 2001 تا 2005 به دليل كاهش رشد اقتصاد جهاني به ميزان قابل ملاحظهاي كاهش يافت. اما در سال2007 – 2006 اين رشد به بالاي 3 درصد رسيد.
طبق آمار رسمي بانك جهاني در سال 2006، از نظر درآمد ملي، هلند رتبه بيستم جهان را كسب نموده است.
بر اساس ميزان درآمد هر فرد هلند مقام ده جهان را دارد.
در طي اين سالها ميزان تورم 1.3 درصد است كه انتظار مي رسد به 1.5 درصد برسد.
براساس آمار سازمان آمار هلند نرخ بيكاري آنها 5.5 درصد است اما براساس استانداردهاي اروپا 3.8 درصد است كه كمترين ميزان را در تمام كشورهاي عضور اتحاديه اروپا دارد.
هلند عضو اتحاديه اروپايي(EU)،سازمان همكاري اقتصادي و توسعه(OECD) ، سازمان تجارت جهاني(WTO) ، اتحاديه اقتصادي بنلوكس است.
واحد پول هلند
تا قبل از سال 2002 واحد پول هلند، گيلدر بود اما از اين سال به بعد هلند به همراه 11 عضو اتحاديه اروپايي يورو را جايگزين آن كرد. هم اكنون نيز واحد پول آن يورو است كه هر واحد آن معادل 100 سنت ميباشد.
صادرات و واردات هلند
- مهمترين وابستگي صنعت هلند به منابع انرژي آن است كه هلند براي تأمين انرژي تا حد زيادي به آسيابهاي بادي و زغال سنگ وابسته است.
- با پيدايش تكنولوژيهاي جديد، اهميت زغال سنگ به مراتب بيشتر شد.
- از آنجا كه ذخاير ايالت ليمبورگ تنها بخش از احتياجات هلند را برطرف مينمايد بيشتر اين مقدار مصرفش را وارد مينمايد.
- نفت خام و گاز بعد از جنگ جهاني دوم اهميت بيشتري پيدا نمود و از آنجا كه بندر روتردام قلب حمل و نقل اروپا است به يك مركز عمده براي دريافت و پالايش خام تبديل شد.
- در دهه 1950 و 1960، ذخيره گاز طبيعي در ايالت گرونينگن هلند كشف شد كه تمركز بر آن باعث ناديده گرفتن زغال سنگ و بسته شدن معادن آن شد.
- پس از آن هلند به يكي از صادركنندگان عمدۀ گاز طبيعي تبديل شد كه در سال 2007، با صادرات 53.5 ميليارد مترمكعب، پنجمين صادر كننده گاز طبيعي جهان شد.
- از ديگر معادن آن، سنگ و نمك است كه خيلي قابل ملاحظه نيست.
- بر طبق آمار سال 2002، خدمات 79درصد، صنعت 19 درصد، كشاورزي 2 درصد درآمد ملي را تشكيل ميدهد.
- شهرهاي آمستردام، روتردام و دن هولدر محل اسقرار صنايع شيميايي، پتروشيمي، نفت، كاغذسازي، كشتيسازي، تجهيزات حمل و نقل، فولاد و سيمان است.
- در شهرهاي بردا و تيلبرخ و ايندهوون نيز صنايع لاستيك، الكترونيك، لوازم خانگي و برقي مستقر ميباشند و صنايع غذايي، نوشيدني و سيگار در شهرهاي هارلم و ليدن است.
- صنايع منسوجات و بافندگي در شهرهاي آسن و گرونينگن مي باشد.
- ميزان رشد محصولات صنعتي در سال 2006 ميلادي به 2.3 درصد رسيد.كمپاني نفتي شِل از معتبرترين برندهاي بينالمللي ميباشد،كه رتبه هشت جهاني و رتبۀ دوم اروپا را دارد كه در سال 2006 بازار اين كمپاني بينالمللي حدود 208 ميليارد دلار برآورده شده است.
شركت فيليپس با41 ميليارد دلار فروش رتبه 123 جهان را دارد. به غير از اين دو كمپاني تجاري معروف دوازده شركت ديگر هلندي نيز جزءِ پانصد كمپاني بزرگ جهان محسوب ميشوند.
واردات عمده كشور هلند تجهيزات حمل و نقل، ماشين آلات، صنايع شيميايي، انواع سوختها، مواد غذايي و لباس بوده است. ميزان واردات در سال 2007 ميلادي برابر با 373.8 ميليارد دلار بوده كه در همان سال ميزان صادرات 413.8 ميليارد دلار است. اين كشور رتبه نهم در صادرات و رتبه هشتم در وادرات را دارد. از ويژگي مهم تجارت خارجي هلند، واردات و صادرات يك نوع كالاست در نتيجه اگر صادرات افزايش يابد واردات آن نيز افزايش مييابد.
صادرات عمدۀ اين كشور نيز در حوزههاي تجهيزات و ماشين آلات، مواد شيميايي، سوخت و موادغذايي ميباشد.
مهمترين شركاي تجاري هلند
واردات آلمان بلژيك فرانسه انگليس ايتاليا امريكا اسپانيا
صادرات آلمان بلژيك چين انگليس امريكا فرانسه روسيه